Thursday, 21 May 2015

Terbaik Dari Langit

Aku baru dapat tengok filem ini sejak dia keluar wayang hujung tahun lepas. Secara pendeknya, filem ini kisah empat orang kawan lama, bersama seorang awek pergi road trip untuk buat filem pasal UFO. Sepanjang perjalanan, masing-masing cuba untuk reconnect sesama sendiri, dan masing-masing juga bawa sekali masalah-masalah kehidupan yang berbeza.

Aku bukan nak komen pasal hal-hal teknikal filem ini. Bagi aku dari segi lakonan, skrip, sudut penggambaran, musik latar, filem ini jauh tinggalkan filem-filem lain dekat Malaysia ini. Itu pun aku tak consider 'filem-filem' Razak Mohaideen. Bagi aku itu tahap drama saja. Lagi teruk mungkin.

Secara jujurnya, bagi aku ini adalah antara cerita yang meninggalkan kesan dan feel pada aku. Mungkin aku sikit bias sebab aku dulu pun budak asrama macam diorang. Tambahan lagi sekolah aku dulu semua budak lelaki. Jadi aku lebih terkesan dan faham dengan brotherhood diorang. Benda ini bagi aku sangat istimewa dan tak mungkin aku boleh dapat lagi di tempat-tempat dan masa-masa yang lain. Walaupun masa berlalu, setiap seorang ada haluan hidup berbeza, yang masih bujang, yang dah kahwin dan beranak pinak, tapi aku yakin brotherhood ini akan kekal istimewa di hati masing-masing.

Cerita ini juga bagi aku banyak mengajar pasal kehidupan yang sepatutnya. Hari ini hidup kita terlalu ditentukan oleh orang lain serta persekitaran kita dan bukannya diri sendiri. Selalu kita cuba untuk menurut trend supaya kita tak dianggap pelik. Kita ubah diri supaya orang faham kita. Kita takut untuk buat keputusan yang betul bila keputusan itu songsang dengan orang lain. Kita berhenti buat benda-benda yang kita minat dan ada bakat dengan alasan kita terlalu sibuk dengan hidup, dan bermacam lagi alasan yang kita reka sendiri. Kita semacam amat selesa, puas dan tak pernah melawan rutin kita walaupun ianya terlalu sama setiap hari.

Walhal, dalam hati kita tahu apa yang lebih kita mahukan. Kita tahu apa yang menggembirakan dan kita tahu apa yang mampu memberikan makna pada diri kita.

Aku harap akan lebih banyak cerita-cerita macam ini dibuat.

Aku harap hidup aku akan menjadi hidup yang bermakna bukan sekadar suatu tempoh dari mula membuka mata sampai masa menutup mata.

Aku juga berharap yang aku akan mampu membesarkan anak aku supaya dia akan menjadi seorang yang boleh menentukan hidupnya sendiri. Seorang yang hatinya besar seiring akalnya. Semoga dirinya puas dengan kehidupannya. Semoga aku sendiri puas dengan kehidupan aku suatu hari nanti. Dan semoga kehidupan ini menjadi suatu hidup yang bermakna.

Hidup sehidup-hidupnya.

No comments:

Post a Comment